search
Contact Us
reorder

By using our website you consent to accepting cookies in accordance with our Cookie policy

Barwa Mall

Qatar

Commercial, Retail

Barwa Mall

Barwa Mall is to be created out of an existing building footprint that is already partly built, measuring 940m long x 24m wide. The building was originally designed as a part of a “commercial avenue” of show rooms with the intention that their fronts open directly to outside along the façade of the building. The building was to be four storeys high with the showrooms occupying the lower two storeys and the upper two floors being office space.

As part of the new design team, RED’s challenge was to evolve this building into a full multi-use complex including shopping mall, cinema, serviced apartments, medical centre, offices and a basement level car park. The brief for the mall included the provision of a food court and space for a children’s themed play area and bowling alley. RED’s primary challenge was, essentially, to fit the services for the new building use into the already planned building shell.

In addition to our normal service offering RED’s design scope included -

  • Structured cabling systems
  • Internal feature lighting
  • Security and CCTV
  • Background music

The physical dimension of the building was the primary constraint. As the structure could not be revised, there was no option to make any changes to accommodate services, meaning the services must work around the building.

From an MEP perspective, servicing the building presented significant challenges:

  • Designing plant to be installed onto a narrow roof without interfering with the proposed skylights, which in turn were the only viable location for smoke extraction.
  • Designing services to follow a primarily vertical distribution method dictated by the 'block' construction of the building and plant space availability.
  • Ensuring that long straight runs of services are not affected by the expansion and contraction of the building throughout the year.
  • Ensuring spaces for services are accessible for maintenance, without detriment to the operation of the building – a 24m wide building allows very little space for service corridors that we would normally advocate.
  • Utilising only two sub-station locations along the 940m building length presented significant challenge to maintain an efficient and balanced electrical distribution system.

Over 1200 drawings were produced in the five-month design period which progressed as the contractor continued to construct the building to meet the overall construction programme for the master development.

Client: Confidential

Location: Qatar

Period: Completed 2010

Related projects

IKEA SEA Shopping Centre

Malaysia

Regional Distribution Centre – Southampton

UK

Regional Distribution Centre – Avonmouth

UK

Pontoon Dock

UK

All Projects

Have a question?

Get in touch